Kraniosakralterapi

Kraniosakralterapi är en funktionell behandlingsmetod, vilket betyder att man med hjälp av kroppens egna funktioner försöker få kroppen att korrigera sig själv.

I Kraniosakralterapi använder man sig av ryggmärgsvätskans rytm för att få till denIMG_1919na självkorrigering. Ryggmärgsvätskan flödar mellan skallen (kraniet) och korsbenet (sacrum). Kraniosakralrytmen består av en fyllnadsfas och en tömningsfas. Rörelsen fortplantar sig via bindväven och rytmen kan man med vältränade händer känna överallt på kroppen, men framförallt på kraniet och sacrum.

Kroppen eftersträvar alltid själv balans och harmoni. Fyllnadsfasen respektive tömningsfasen bör vara lika. Varje kroppsdel ska röra sig i harmoni med varandra. På grund av olika omständigheter hamnar vi ibland i obalanser som kroppen har svårt att själv korrigera. Då kan man behöva assistans av en professionell behandlare. Kraniosakralterapeuten känner in hur kroppen rör sig. Genom att följa med i de felaktiga rörelsemönsterna ger vi kroppen stöd i det den själv försöker åstadkomma. Den vävnad som varit spänd kan nu slappna av och kroppens egen strävan mot balans och förmåga att korrigera sig själv förstärks.

Kraniosakralterapi är en mycket mjuk och effektiv metod som både kan användas som enskild terapiform eller som komplement till andra behandlingsmetoder.